niedziela, 11 marca 2012

Skrzydełka z drobiu

Skrzydełka w własnej zaprawie.
Przygotowanie:około 2-godziny
Pieczenie:około 1-godz
Trudność:łatwy.
Składniki na 3 porcje
1- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
4 – 6 łyżek oliwy
sól zmiękczająca do mięs
po jednej drugiej łyżki rozmarynu, kolendry, papryki słodkiej, przyprawy do kurczaka
po jednej drugiej kucharka lub podobne, czosnek granulowany lub 2 – ząbki czosnku, (przeciśnięte przez praskę i przetarty na desce)
jedna łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
sól zmiękczająca
Przygotowanie
Przygotowujemy marynatę do naczynia wsypujemy po ½ łyżeczki kolendry, rozmarynu, przyprawy kucharek, papryki, 1-łyżeczkę pietruszki, czosnek i wlewamy oliwę mieszamy.
Czyścimy skrzydełka, następnie posypujemy solą zmiękczającą, zostawiamy na pół godziny
Przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka. Mieszamy je w naczyniu aż się zaprawa rozprowadzi równomiernie. Zostawiamy na minimum około 1-godzinę, (najlepiej marynować z dnia na dzień, trzymać w lodówce)
Pieczemy w piekarniku o temperaturze około 170-180 stopni przez około godzinę. Najlepiej do czasu uzyskania ładnej złotej barwy. Smacznego.
Ta sama marynata i jeszcze lepsze skrzydełka z grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz